Als met het klimmen der jaren de voorhoofdshuid verslapt, ontstaan rimpels in het voorhoofd en kraaienpootjes naast de ogen. De wenkbrauwen kunnen dan lager komen te liggen en de bovenoogleden kunnen gaan overhangen. Iemand krijgt dan een vermoeide gelaatsuitdrukking. Klachten kunnen zijn, een zwaar en moe gevoel in de ogen, problemen met lezen en soms wordt het gezichtsveld beperkt door de overhangende wenkbrauwen. Als de plastisch chirurg de wenkbrauwen weer optrekt tot de oorspronkelijke hoogte, komen ook de bovenoogleden weer op de juiste plaats. Als het huidoverschot van de bovenoogleden.
Sleep met het pijltje van links naar rechts
Behandeling
Voor de ingreep moet u in het ziekenhuis opgenomen worden. Op de afgesproken dag en tijd wordt u nuchter in het met u afgesproken ziekenhuis verwacht. Op de operatiekamer worden onder narcose vier kleine incisies van ongeveer anderhalve centimeter, boven het voorhoofd, in de behaarde hoofdhuid gemaakt. Ook ter plaatse van beide slapen wordt een incisie gemaakt. Met behulp van instrumentarium dat op een camera en een monitor is aangesloten maakt de plastisch chirurg de huid van het voorhoofd voorzichtig los en verplaatst deze huid naar boven. Alles wat onder de huid gedaan wordt, wordt door de chirurg en zijn team via een monitorscherm gevolgd. Tot slot wordt de huid vastgezet door middel van weefsellijm en vier kleine schroefjes die vanzelf oplossen.
Na de operatie wordt u nog een tijdje in de gaten gehouden door de anesthesist en de recovery verpleegkundige in de ontwaakruimte. Als u goed wakker bent mag u weer naar de afdeling. Als u voldoende hersteld bent mag u dezelfde dag nog naar huis. U krijgt u een afspraak mee voor de eerste controle.
Het is verstandig om voor de eerste week na thuiskomst hulp te regelen. Hoe meer rust u neemt, hoe beter de wond kan genezen. U moet zich realiseren dat u na uw vertrek uit het ziekenhuis nog lang niet de oude bent.
De hechtingen ter hoogte van de behaarde hoofdhuid worden na één week verwijderd.
Herstelperiode
Over het algemeen zullen er de eerste week wel wat bloeduitstortingen boven en onder de wenkbrauwen optreden en kunnen de bovenoogleden en het voorhoofd nogal gezwollen en blauw zijn. Dit verdwijnt vanzelf, meestal binnen een week. Het kan helpen de huid te koelen met coolpacks. In de regel is na 2 à 3 weken het gezicht hersteld.
Na de ingreep kunt u ook enige tijd last hebben van hoofdpijn. De huid kan wat doof aanvoelen, maar dit herstelt zich in de loop van de tijd weer. De hoofdhuid kan in de eerste weken ook meer jeuken dan normaal.
Houdt u er verder rekening mee dat u de eerste week dag en nacht een elastische bandage moet dragen. Dit om het geopereerde gebied te ondersteunen en de wondgenezing te bespoedigen. Dit verband moet u zelf van te voren aanschaffen. U krijgt hierover informatie. Zorgt u ervoor dat u dit verband de dag van de operatie meeneemt.
U bent onder narcose geweest en hebt een operatie ondergaan. Dat betekent dat u vermoeid zult zijn. Zorg dus dat er iemand is die u thuis kan brengen en die u de eerste dagen kan helpen met de dagelijkse bezigheden in huis. Zelf mag u de eerste dagen geen lichamelijke inspanningen verrichten en niet bukken. U merkt zelf het best wanneer dit weer wel mogelijk is.
Een week na de ingreep mag u weer lichte werkzaamheden hervatten, maar vermijd de eerste maand zware inspanning en sporten.
Risico’s
De ingreep zal worden uitgevoerd door een ervaren plastisch chirurg, in samenwerking met eveneens ervaren, gediplomeerde operatieassistenten, in een goed geoutilleerde behandelkamer, zodat u verzekerd bent van een kwalitatief goede behandeling. Toch kunnen zeldzame complicaties optreden.
Zoals bij iedere operatie kunnen er in het behandeld gebied zwellingen en bloeduitstortingen optreden die na verloop van tijd spontaan verdwijnen. Nabloedingen komen ook zelden voor omdat de chirurg via de monitor alle bloedvaatjes in beeld heeft kunnen krijgen en zodoende een beter zicht heeft op het operatiegebied. Als een nabloeding zich voor doet, moet u nog een keer geopereerd worden om het bloedvaatje opnieuw dicht te maken.
Het risico hierop is groter bij het slikken van bloedverdunners. Wanneer u bloedverdunnende medicijnen of aspirine gebruikt, moet u dit melden tijdens het eerste gesprek. Het gebruik van deze medicijnen moet voor de operatie worden gestaakt. Uw plastisch chirurg vertelt u hoelang van te voren dit moet. Twee dagen na de ingreep mag u weer beginnen met het innemen van deze medicijnen.
Nicotine vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing. Wij raden u dan ook dringend aan om 8 weken voor (en na) de operatie te stoppen met roken.
Infecties komen maar zelden voor, zijn goed te behandelen en beïnvloeden het resultaat doorgaans niet.
Bij een voorhoofdslift worden de incisies in de haargrens gemaakt, de littekens zijn daardoor nauwelijks zichtbaar. De eerste weken tot maanden blijft de littekens zichtbaar in de vorm van een rood streepje.
Soms kan op de plaats van de littekens een verminderde haargroei zijn. Uiteraard zal de chirurg er alles aan doen om de kans hierop miniem te laten zijn.
Het gevoel in het voorhoofd, bij de slapen en op het behaarde hoofd, kan tijdelijk verminderd zijn. Dit herstelt zich meestal vanzelf in de maanden er na. Soms verloopt het herstel trager en kunt u nog enige tijd last hebben van jeuk in het geopereerde gebied.
Is het resultaat van een voorhoofdslift blijvend?
De huid die bij de ingreep is verplaatst kan niet zomaar weer naar beneden zakken. Het resultaat is dus blijvend. De endoscopische voorhoofdslift is een moderne techniek waarbij voor de patiënt, met een relatief eenvoudige operatie, een bijzonder mooi resultaat kan worden behaald.
Wordt een voorhoofdslift vergoed?
De ziektekostenverzekeraar vergoedt in sommige gevallen de kosten van deze operatie wanneer er een belemmering is van het gezichtsveld, maar niet om cosmetische redenen alleen. Het vooraf aan te schaffen elastisch verband is altijd voor eigen rekening.
Voor een voorhoofdslift moet eerst door de plastisch chirurg een machtiging bij de ziektekostenverzekeraar worden aangevraagd. Mocht de ingreep niet onder uw verzekering vallen, dan kunt u bij uw plastisch chirurg navragen wat de ingreep gaat kosten. De ingreep kan dan door dezelfde plastisch chirurg in één van de Zeeuwse privé klinieken worden uitgevoerd.