Bij de ziekte van Dupuytren ontstaan goedaardige bindweefselwoekeringen in de bindweefselplaat net onder de huid in de handpalm. In het begin kunt u deze bindweefselwoekeringen voelen als knobbeltjes. Deze knobbeltjes kunnen na verloop van tijd harde strengen gaan vormen. Door deze strengen kan de bindweefselplaat verkorten, waardoor uw vingers in een buigstand gaan staan en het strekken beperkt wordt (contractuur). Overigens ontstaat er niet altijd een contractuur; soms stopt de ziekte voordat dit stadium bereikt wordt. De ziekte ontstaat meestal na het 40e levensjaar en komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Tot op heden is de oorzaak onbekend. Men vermoedt dat erfelijkheid een rol speelt. Vaak zijn beide handen aangedaan, meestal betreft het de ringvinger en de pink. De ziekte van Dupuytren is meestal pijnloos en de contracturen kunnen op meerdere manieren behandeld worden. De ziekte zelf wordt daarmee echter niet genezen.
Sleep met het pijltje van links naar rechts
Behandeling
Onder plaatselijke verdoving wordt de bindweefselstreng die de contracturen veroorzaakt met een naald met kleine bewegingen poreus gemaakt met de bedoeling nog tijdens de behandeling de streng te ‘breken’, zodat de vinger(s) aan functionaliteit winnen. Als de klachten terugkomen, kan de behandeling worden herhaald.
U hoeft voor de ingreep niet nuchter te zijn. De ingreep duurt gemiddeld een half uur. U kunt na de behandeling meteen weer naar huis. Het is raadzaam iemand mee te nemen die u naar huis kan begeleiden omdat u de eerste twee dagen niet kunt autorijden of fietsen.
Herstelperiode
Wij adviseren u tijdens het eerste gesprek te melden wanneer u bloed verdunnende medicijnen of aspirine gebruikt. Het gebruik van deze medicijnen moet voor de operatie worden gestaakt. Uw plastisch chirurg vertelt u hoe lang van te voren dit moet. 24 uur na de ingreep mag u weer beginnen met het innemen van deze medicijnen.
Wanneer u zich goed voelt mag u na de ingreep onmiddellijk weer naar huis. Vaak is het prettig om de hand na de ingreep hoog te houden. Zwelling en bloeduitstorting worden hierdoor enigszins tegen gegaan. Ook is het goed om de eerste paar dagen rustig aan te doen.
In principe is een naaldfasciotomie een kleine ingreep die weinig nabehandeling behoeft. De hand is over het algemeen weer snel belastbaar.
Weer gaan werken of sporten
In principe is uw hand snel (d.w.z binnen enkele dagen) weer belastbaar. Aangezien u toch een kleine operatie heeft gehad adviseren wij u het de eerste week rustig aan te doen en de hand niet te belasten. Met behulp van oefeningen (vuist maken, vingers strekken) kunt u uw hand soepel houden. Indien de plastisch chirurg dit nodig acht, bijvoorbeeld bij ernstige contracturen, zult u worden nabehandeld door een fysiotherapeut en/of ergotherapeut. De therapie zal onder andere bestaan uit mobiliserende oefeningen en spalktherapie.
Afhankelijk van de belasting van uw handen bij werk en/of sporten kunt u na een week uw activiteiten weer hervatten. Overleg bij twijfel met uw chirurg.
Risico’s
Net als bij elke andere operatie kunnen bij een naald-fasciotomie complicaties optreden. De wond kan nabloeden, slecht genezen of er kan een wondinfectie optreden. Roken kan de wondgenezing vertragen. Wij adviseren u daarom acht weken voor en na de ingreep niet te roken en de dag voor de ingreep geen alcohol te drinken.
Bij de naald-fasciotomie is het mogelijk dat er een gevoelszenuw of een pees wordt geraakt. Deze complicaties komen zelden voor en zijn vrijwel altijd goed te behandelen. Het kan het voorkomen dat de streng en kromstand van de vinger(s) na verloop van tijd weer terug komt en dat u opnieuw behandeld moet worden.
Naaldfasciotomie valt onder de dekking van uw ziektekostenverzekering.