Ongewenste haargroei is zowel bij mannen als vrouwen een veel voorkomend probleem. Iedereen die er last van heeft, is bekend met epileerapparaat, scheermes en pincet en heeft misschien wel eens geprobeerd om met hars van de overtollige haren af te komen. Doorgaans zijn deze behandelingen omslachtig en geven ze niet een definitieve oplossing voor het probleem. Bovendien kunnen ze pijnlijk zijn en de huid irriteren. De LightSheer® epilatielaser onderscheidt zich van alle andere behandelingen door een hoge mate van effectiviteit en veiligheid. De LightSheer® epilatielaser verwijdert het ongewenste haar met behulp van laser licht, zonder de kwaliteit van de huid aan te tasten. De behandeling is bovendien nauwelijks pijnlijk. Het resultaat is uiterst doeltreffend en heeft een langdurig effect.
Als voorzorgmaatregelen moet in acht genomen worden dat men enkele weken voor de behandeling de zon mijdt en geen epileertechnieken toepast daar waar gelaserd moet worden. Meestal zijn er gemiddeld een zestal behandelingen nodig om een bevredigend resultaat te verkrijgen. Tussen twee behandelingen zit een rustperiode van zes weken.
Voordat u aan de laserbehandeling begint dient u attent te zijn op een aantal zaken. Gebruik geen deodorant, crème en make up op het te behandelen gebied op de dag van de behandeling. Zes weken vóór de behandeling niet waxen of epileren en ook geen ontharingscrèmes gebruiken. Het haar op het te behandelen gebied dient op de dag van de behandeling enkele millimeters lang te zijn. U mag scheren, maar let op dat een duidelijke stoppel zichtbaar is.
Het bruinen van de huid door zon of zonnebank moet vermeden worden vanaf een maand vόόr de behandeling. Als de huid te bruin is zal de behandeling uitgesteld worden om pigmentverschuivingen te vermijden.
Direct na de behandeling is de huid zeer gevoelig voor UV licht, waardoor zon en zonnebank pas weer een maand na de behandelingen is toegestaan.
De behandeling wordt uitgesteld bij een actieve koortsblaar in het te behandelen gebied. Bij inname van roaccutane (acne) in de laatste 6 maanden en bij een voorgeschiedenis van keloid littekens (wild vlees) wordt de behandeling ook uitgesteld. Mocht u een antibiotica keur gebruiken die lichtgevoelig is, meldt dit dan tijdig aan de laserverpleegkundige.
Op de afgesproken dag en tijd wordt u verwacht, waar u zich meldt bij de receptioniste aan de balie. De behandeling wordt uitgevoerd door een verpleegkundige die speciaal voor laserbehandelingen is opgeleid. Tijdens de behandeling wordt door de cliënt en de laserverpleegkundige een speciale bril gedragen die de ogen tegen het laserlicht beschermen. De laserkop wordt geleidelijk over de huid heen geschoven totdat het hele gebied behandeld is. De duur varieert van 15 minuten voor een bovenlip tot meer dan 1,5 uur voor onderbenen.
Na de behandeling wordt de behandelde zone gekoeld en wordt een kalmerende crème aangebracht (aloë vera). U kunt onmiddellijk na de behandeling naar huis.
De behandeling gebeurt zonder verdoving. Wel kan een half uur van te voren Emla crème (verdovende crème) op het te behandelen gebied gesmeerd worden indien blijkt dat u veel pijn ondervindt van de behandeling. Het is niet pijnloos maar het wordt als minder pijnlijk ervaren dan harsen of elektrisch ontharen.
Het behandelde gebied kan een paar uur aanvoelen alsof het door een brandnetel is geraakt. Ook kan er hier en daar een zwart verschroeid plekje zichtbaar zijn. Koelen met een cold-pack kan verlichting geven. De eerst weken is er nauwelijks haargroei, daarna beginnen hier en daar de haren die overgebleven zijn terug te groeien.
De meeste cliënten melden geen bijwerkingen na de behandeling. Verzachtende crèmes met aloë vera mogen op de behandelde gebieden worden aangebracht. Alcoholhoudende en geparfumeerde crèmes moet u mijden. De eerste paar dagen is het af te raden om te zwemmen in een zwembad of naar de sauna te gaan. In de weken tussen de behandelingen mogen de haren niet geëpileerd of geharst worden (anders kunnen de overgebleven haren bij een volgende behandeling niet succesvol worden aangepakt). Scheren of knippen is wel toegestaan.
Bij dikkere haren kunnen zich schroeiplekjes voordoen, die na enkele dagen verdwijnen. Blaartjes kunnen voorkomen bij personen met een donkere huid, bij recente zon of UV blootstelling. Hypopigmentatie (verbleken) of hyperpigmentatie (bruiner worden) kan voorkomen, doch dit is zeldzaam. Deze verkleuringen zijn tijdelijk en verdwijnen spontaan.
Wat houdt de LightSheer behandeling in?
De Lightsheer is een laser voor het efficiënt verwijderen van ongewenste haargroei. Het is geschikt voor alle typen lichaamsbeharing die gepigmenteerd zijn. Dit betekent dat de behandeling een beter effect geeft naarmate de te behandelen haren donkerder zijn. Het systeem kan worden toegepast op het gezicht, de kin, de armen, benen, borst, oksels en bikinilijn.
Hoe werkt een behandeling met een ontharingslaser ?
De LightSheer laser zendt een zeer zuivere lichtbundel uit. De energie hiervan wordt in het pigment van de haarwortels omgezet in warmte. De haarworteltjes worden hierdoor zodanig beschadigd dat nieuwe haargroei niet langer mogelijk is. Het is moeilijk om per laserschot vele haarworteltjes tegelijk te behandelen. Tegelijkertijd loopt de huid geen enkel risico.
Kan het systeem alle haren verwijderen?
Het systeem werkt alleen op haren die in de groeifase verkeren. Dat is niet altijd het geval, want na iedere groeifase bestaat ook een rustfase. Per behandeling wordt dus slechts een deel van de ongewenste haren effectief bestreden. Dit verklaart waarom meerdere behandelingen nodig zijn om tot het beste resultaat te komen. Meestal wordt na de derde behandeling in overleg met u bekeken of nog meer behandelingen nodig zijn.
Kunnen de haren weer terug groeien?
Nee, de laserbehandeling beschadigt de haarzakjes blijvend. Echter, overgebleven donshaartjes kunnen onder invloed van hormonen dikker en dus zichtbaarder worden. Daardoor kunnen haren opvallend worden tijdens de zwangerschap, menopause, enz.
Is een behandeling met de ontharingslaser pijnlijk?
Dit valt gelukkig erg mee en wordt als veel minder pijnlijk ervaren als harsen of electrisch ontharen.
Zijn er bijwerkingen aan een behandeling met de ontharingslaser?
Na de behandeling kan de behandelde huid enigszins rood zijn en of gezwollen. Dit trekt binnen een dag weg. Eventuele blaartjes of bruine pigmentvlekjes komen zelden voor, het duurt iets langer voordat deze verdwijnen.
Moet ik na de behandeling met een ontharingslaser uit de zon blijven?
Direct na de behandeling is de huid zeer gevoelig voor UV licht, waardoor zon en zonnebank pas weer een maand na de behandelingen is toegestaan.
Zijn er alternatieve manieren om te ontharen?
Wellicht bent u al bekend met scheren, waxen en ontharingscrčmes. Hun effect is tijdelijk en bovendien kunnen ze de huid irriteren. Een ander alternatief is elektrisch epileren, maar dit is erg pijnlijk en neemt bovendien veel tijd in beslag.
Voor een behandeling met een ontharingslaser moet eerst door de plastisch chirurg een machtiging bij de ziektekostenverzekeraar worden aangevraagd. Mocht de ingreep niet onder uw verzekering vallen, dan kunt u bij uw plastisch chirurg navragen wat de ingreep gaat kosten. De ingreep kan dan door dezelfde plastisch chirurg in één van de Zeeuwse privé klinieken worden uitgevoerd.